ویژگیهای گان جراحی و لباس فرم بیمارستانی
۱۴۰۰-۰۵-۲۸ ۱۴۰۰-۰۵-۲۸ ۱۰:۵۴ویژگیهای گان جراحی و لباس فرم بیمارستانی
ویژگیهای گان جراحی و لباس فرم بیمارستانی
گان یا لباس اتاق عمل یا scrubs نوعی لباس بهداشتی است که عمدتا توسط کارمندان بخش مراقبت و پزشکی پوشیده می شود. در ابتدا برای استفاده توسط جراحان، پرستاران و سایر پرسنل اتاق عمل طراحی شده بودند ولی امروزه استفاده از آنها در خارج از بیمارستان ها برای محیط های کاری مانند آرایشگاه ها نیز گسترش یافته است. گان های ساده با کمترین مکان برای پنهان کردن آلودگی ها، قابل شستشوی آسان و ارزان هستند تا در صورت آسیب یا لکه های ماندگار به راحتی جایگزین شوند.
انواع گان جراحی
بهطور کلی دو دسته گان جراحی وجود دارد: یک بار مصرف و چندبار مصرف
- گانهای چند بار مصرف قابل شستشو ( بافت دار) که معمولاً از جنسهای پنبه، پلی استر، ویسکوز مخلوط آنها میباشد. هر بار که پزشک و کادر اتاق عمل از این گان ها استفاده میکنند، این گان ها دوباره شستوشوی داده می شوند و استریل می شوند و دوباره مورد استفاده قرار می گیرند. وجود تار و پود در پارچه ای که به عنوان پارچه گان استفاده می شود خیلی مناسب نیست. زیرا در بین تار و پود ها فضایی به وجود می آید که امکان حضور و رشد میکروارگانیسم ها وجود دارد. پس بهتر است که بافت پارچه در گان به صورت تار و پود نباشد.
- گانهای یک بار مصرف یا بی بافت که معمولا از جنس اسپان است .معمولا در محیط های آلوده به عفونتهای ویروسی از اسپان های لمینت شده استفاده میشود و عموما فاقد دوخت و به شکل پرس شده هستند و در برخی موارد ممکن است دارای الگوهای دوختی هم باشند اما هر چقدر درز کمتر داشته باشد در مقابل نفوذ ویروس مطمئن تر و محفوظ تر میباشد.
ویژگیهای انتخاب یک گان خوب
- قابلیت حفاظتی
- راحتی
- قابلیت تنفس پوست
- قیمت مناسب
لباس اتاق عمل سبز، آبی کمرنگ یا خاکستری کمرنگ میباشد. این رنگها چشم را کمتر خسته میکنند. لباس اتاق عمل عمدتاً از جنس پنبه میباشد. پنبه باعث میشود که هوا از آن عبور کند که این اتفاق از عرق کردن جراح نیز جلوگیری میکند و باعث آرامش و راحت بودن پزشک در زمان عمل میشود. با توجه به اینکه لباسهای جراحی را با مواد، شستشو میدهند.
جنس لباسهای جراحی قابلیت چند باره استریل دارند و از الیاف طبیعی میباشند. نگاه کردن به رنگ آبی و سبز میتواند باعث تقویت دید جراح به اشیای قرمز از جمله احشای خونآلود شود.بهطور کلی رنگ و مدل لباسهای اتاق عمل باید بهگونهای باشد که افراد استریل را از افراد غیراستریل مشخص سازد. لباس بیمار نیز یکی دیگر از پوششهای بیمارستانی محسوب میشود که باید به صورت فرم و یکسان باشد و با توجه به بخشهای مختلف رنگ و مدل نیز تغییر میکند مدل لباسهای بیمار نیز مانند لباسهای جراحی باید متناسب با نوع عمل باشد و برای بیماران مشکل ایجاد نکند.
قیمت گان های جراحی نیز با توجه به مدل و جنس الیاف به کار برده شده تعیین می شود، این نوع پوشش معمولا قیمت زیادی ندارند.
جنس گان های بیمارستانی از چیست؟
برای تهیه گان های بیمارستانی یک بار مصرف معمولا از الیاف اسپان باند استفاده می شوند که در دو نوع ساده و لمینت شده به کار می رود.این نوع پارچه ها به صورت دستگاهی و با حرارت مواد پی وی سی تهیه میشود و در اصلاح به پارچه های بدون بافت نیز شناخته می شوند.از مهمترین خواص منسوجات اسپان باند، ضد آب بودن آن، نفوذ پذیری کم آن در برابر میکروب ها و ویروس ها و مقاومت در برابر مواد شیمیایی می باشد.تفاوت اسپان باند معمولی با اسپان باند لمینت شده، ضد اشعه بودن و نفوذپذیری کمتر اسپان باند لمینت شده در برابر میکروب ها و تشعشعات و ضدآب بودن می باشد.
آشنایی مختصر با لباس فرم بیمارستانی :
لباس فرم پرسنل بیمارستانی معمولا از پارچه های رایجی مثل داکرون ساده ، داکرون کجراه و تترون ساده تهیه میشوند، معمولا لباس های رسمی پرستاران و پزشکان از داکرون کجراه است و جنس البسه مخصوص به جراحی از تترون ساده است.
تفاوت پارچه داکرون با تترون در چیست؟
تفاوت تترون با داکرون در ضخامت پارچه است که معمولا پارچه های تترون از ضخامت کمتری برخوردار هستند و درصد بیشتر مواد تشکیل دهنده آن از پنبه می باشد، در صورتیکه پارچه های خانواده داکرون دارای ضخامت بیشتری هستند و درصد بیشتر مواد تشکیل دهنده آنها از پی وی سی می باشد