ویژگیهای دستگاه فیزیوتراپی خانگی
۱۴۰۰-۰۵-۰۸ ۱۴۰۰-۰۵-۰۸ ۶:۱۲ویژگیهای دستگاه فیزیوتراپی خانگی
ویژگیهای دستگاه فیزیوتراپی خانگی
دستگاه فیزیوتراپی خانگی برای درمان مشکلات اسکلتی، عضلانی و یا عصبی برای افراد در کلیه گروه های سنی دارای کاربرد گسترده می باشد. دستگاه فیزیوتراپی خانگی ابزاری برای تسکین دردهای مزمن (مانند دردهای پایین کمر) و یا دردهای حاد ( مانند دردهای حاملگی یا دردهای پس از جراحی) محسوب میشود. این دستگاه از طریق ارسال انرژی الکتریکی با طولموجهای مختلف به اعصاب، تأثیر خود را میگذارد. این انرژی از طریق الکترودهایی که روی پوست قرار میگیرد، منتقل میشود. به همین دلیل به انتقال انرژی به این طریق، تحریک عصبی از روی پوست یا TENS گفته میشود.
فیزیوتراپی با بهرهگیری از ترکیب ورزش، ماساژ و دستگاههای مولد انرژی الکترونیکی میتواند یکی از مؤثرترین روشهای درمانی دردهای استخوانی-عضلانی و بیماری های تنفسی باشد. این روش عموماً بر جراحی ترجیح دارد و در اکثر موارد از درمانهای دارویی نیز مؤثرتر است.
انواع دستگاههای فیزیوتراپی
-
دستگاههای مبتنی بر فراصوت یا اولتراسوند
-
دستگاههای دیاترمی با امواج کوتاه
-
دستگاههای مبتنی بر امواج مادون قرمز
-
دستگاههای مبتنی بر جریان گالوانیک
-
دستگاههای مبتنی بر جریان فارادیک
-
دستگاههای مبتنی بر اشعه لیزر
-
دستگاههای مبتنی بر نور UV
-
تحریک عصبی از روی پوست (TENS)
بهترین روش تسکین درد استفاده از روش تحریک عصبی از روی پوست(TENS) است که در بیشتر دستگاههای فیزیوتراپی خانگی نیز از این روش استفاده میشود. بهطورکلی میتوان گفت دستگاههایی که از این فناوری در آنها استفاده شده است، در حال حاضر بهترین اثربخشی را دارند. از طرفی این دستگاهها بهخوبی قابلیت استفاده در منزل و توسط خود فرد را دارند و از این نظر نیز دارای مزیت هستند.
دستگاه فیزیوتراپی خانگی میتواند باعث تسکین طیف گستردهای از دردهای بدنی شود؛ مانند:
-
مشکلات دیسک کمر
-
جراحیهای ناموفق کمر
-
تسکین دردهای ناشی از سرطان
-
دردهای مزمن ناشی از قطع عضو
-
سردردهای میگرنی یا تنشهای مزمن
-
کمردرد ناشی از دژنراسیون ستون فقرات
-
دردهای عضلانی ناشی از استفاده بیشازحد از آنها
-
بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتوئید و استئوارتریت
-
درد عصبی ناشی از سندروم درد مزمن منطقهای (CRPS) و یا دیابت
-
دردهای حاد ناشی از آسیبهای ورزشی (مانند پیچخوردگی مفاصل و یا کشیدگی عضلات)
-
تسکین دردهای ناشی از عملهای جراحی (مانند جایگزینی مفصل، جراحی قلب، جراحیهای مختلف شکم و یا سزارین)
مطالعات نشان میدهند که استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی میتواند بهطور قابلتوجهی باعث کاهش استفاده از داروهای ضد درد شود. زمانی که استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی با سایر روشهای کنترل درد مانند آرامش درمانی، بیوفیدبک، تجسم یا تصاویر هدایتشده، تمرینات ورزشی، تزریقهای انسداد اعصاب و یا دستکاری ستون فقرات، تلفیق گردد، نتیجه تا حد زیادی افزایش مییابد.
بهطور خلاصه مزایای دستگاه فیزیوتراپی خانگی عبارتاند از:
-
تسکین درد
-
افزایش و بهبود گردش خون
-
کاهش استفاده از داروهای ضد درد
-
افزایش حرکت و عملکرد بدن
نحوه استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی:
طرز استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی بسیار ساده است. درعینحال میتوانید از فروشنده دستگاه بخواهید روش استفاده از آن را به شما بیاموزد و فیلمهای آموزشی مربوطه را در اختیارتان قرار دهد.
الکترودهای مربع شکل و یا دایرهای شکل دستگاه فیزیوتراپی خانگی با دقت بر روی پوست نواحی مسبب درد و یا اطراف آن، قرار میگیرند. این الکترودها خاصیت چسبندگی دارند و دارای یک لایه محافظتی ژلهای هستند که از تحریک و سوزش پوست جلوگیری به عمل میآورد. معمولاً ۴ الکترود (دو جفت) برای گرفتن بیشترین نتیجه به کار میرود؛ اما در بسیاری از موارد دو الکترود نیز میتواند نتایج قابل قبولی را برای فرد به همراه داشته باشد. معمولاً الکترودها را در یک رشته از نقاط زیر قرار میدهند:
-
نقاط ماشهای دردناک در محل درد (نقطه ماشهای یعنی کانون ایجاد درد)
-
نقاط ماشهای دورتر (اگر در محل درد نقطه ماشهای وجود نداشت)
-
اعصاب محیطی بزرگی که با ناحیه دردناک مرتبطاند.
-
نقاط طب سوزنی (نقاط سوزنی مختلفی برای الگوهای مختلف دریافت میشود و این نقاط اغلب، نقاط ماشهای را نیز در برمیگیرند. این نقاط نیز معمولاً بر روی اعصاب محیطی بزرگ قرار دارند.)
-
در برخی رد نیز نیاز به آزمونوخطا دارید تا محل مناسب برای نصب الکترود جهت تسکین درد خود را پیدا کنید.
یک جریان الکتریکی با ولتاژ کم در بین الکترودها برقرار میشود و بهتدریج آن را افزایش میدهید تا حس دردناک و گزگز خفیفی ایجاد شود. البته این احساس باید در عین حالی که قوی است تا حدی کنترل شود که شما احساس راحتی داشته باشید. اگر درد کاهش یابد درمان را برای مدت ۲۰ دقیقه دیگر نیز ادامه دهید. این درمان را ۳ تا ۵ جلسه در هفته تا هنگامیکه درد بهطور نیمه دائم بهبود یابد ادامه دهید. این روش در کلینیکهای فیزیوتراپی انجام میشود. درصورتیکه یک دستگاه فیزیوتراپی خانگی برای خود تهیه کنید میتوانید در منزل آن را به کار برید. این روش کاملاً بیخطر است؛ اگرچه برای افرادی که دارای ضربانسازهای الکتریکی قلبی هستند یا در سهماهه اول بارداری به سر میبرند، محدودیتهایی وجود دارد.
مدت زمان استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی به نوع، شدت و میزان مزمن شدن علائم شما بستگی دارد. در شرایط خاصی مانند دردهای مزمن یا برای زنان در مرحله وضع حمل ممکن است نیاز باشد تا چند ساعت از دستگاه فیزیوتراپی خانگی استفاده شود؛ اما این دستگاه نباید برای دورههای بسیار طولانی استفاده شود و بهصورت ۲۴ ساعته و یا هنگام خواب شبانه نباید از آن استفاده کنید. البته میتوانید هنگام چرت زدن از آن استفاده کنید؛ ولی اگر خوابیدن شما بیش از ۲ ساعت به طول خواهد انجامید از این دستگاه استفاده نکنید.
چند نکته کاربردی هنگام استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی
-
لازم است هرگونه لوسیون، روغن، کرم و دیگر مواد روی پوست خود را بهخوبی بشویید.
-
بهتر است محلهایی که قرار است الکترود را قرار دهید شیو کنید (با تیغ بتراشید و یا موبری کنید).
-
هیچگاه الکترود را در اطراف یک زخم باز یا ناحیه ملتهب پوست قرار ندهید. در صورت بروز هرگونه ناراحتی پوستی و یا سوختگی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
-
الکترودها را در نزدیکی چشمان و گلوی خود قرار ندهید.
-
از دستگاه فیزیوتراپی خانگی در حمام یا وان استفاده نکنید.
-
برای پیشگیری از تحریک پوست، توصیه میشود برای هر بار استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی کمی جای نصب الکترودها را تغییر دهید و همیشه در یکجا نصب نکنید.
-
گزگز شدن بدن شما بعد از روشن شدن دستگاه باید در حدی باشد که مانع از انجام کارهای روزانه شما نشود و شما کاملاً احساس راحتی داشته باشید.
-
بهتر است برای خود دفتری داشته باشید که بهطور روزانه شدت درد خود، تنظیمات دستگاه، محل نصب الکترودها و داروهای مسکن مورداستفاده را ذکر کنید. با مرور کردن این یادداشتها، میتوانید بهترین مکان قرارگیری الکترود و بهترین تنظیمات دستگاه را که باعث بهبودی هرچه بیشتر شما خواهد شد انتخاب کنید.
چه انتظاری از دستگاه فیزیوتراپی خانگی داشته باشیم؟
میزان گرفتن نتیجه و زمان به نتیجه رسیدن شما از دستگاه فیزیوتراپی خانگی بستگی مستقیم بهشدت و دوره درد شما دارد. ممکن است درمان شما چند روز طول بکشد و یا ممکن است هفتهها و یا ماهها زمان نیاز داشته باشد. برحسب ویژگیهای پوست و میزان مقاومت آن، نوع درد و تفاوتهای فردی در مکانیسمهای کنترل درد، نتایج متنوعی حاصل خواهد شد.
زمانی که از هر روش فیزیوتراپی، از جمله دستگاه فیزیوتراپی خانگی استفاده میکنید، باید صبور باشید. بسیاری از بیماران پس از استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی نتایج خوب تا عالی را گزارش کردهاند. آنها اعلام کردند که ابتدا قابلیت کنترل درد را پیداکردهاند و سپس تسکین درد را تجربه کردهاند و درنهایت به کاهش استفاده از داروهای ضد درد دست پیدا کردند. برخی از بیماران مبتلا به دردهای مزمن نیز بهطور دائم درمان میشوند
انواع برندها و مدلهای دستگاه فیزیوتراپی خانگی
برندهای خوب و باکیفیتی از دستگاههای فیزیوتراپی همچون دریم پاور، ویو پالس پلاس،برجیس ، بیورر (ساخت آلمان)و امرون(ساخت ژاپن) در بازار ایران موجود میباشد
منبع :www.drsosha.com