سیر تا پیاز ویروس کرونا
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۸:۳۱سیر تا پیاز ویروس کرونا
سیر تا پیاز ویروس کرونا
ویروسهای کرونا یک خانواده بزرگ از ویروسها هستند که میتوانند باعث ایجاد یک سرماخوردگی ساده تا بیماریهای حاد تنفسی مثل سارس شوند. ویروس کرونای جدید هم از این خانواده است.تاکنون چهار مدل از ویروسهای کرونا شناسایی شدهاند : آلفا، بتا، گاما و دلتا. کرونا ویروسهای انسانی در گروههای آلفا و بتا قرار میگیرند.
بر خلاف اغلب بیماریهای عفونی که انتقال عوامل میکروبی آن همزمان با بروز علائم بیماری اتفاق میافتد، این امر در مورد بیماری کووید-۱۹ صدق نمیکند. مطالعات نشان داده اند که زمان انتقال ویروس کرونا به محیط از دستگاه تنفسی فرد ناقل، بطور متوسط از ۲/۵ روز قبل از بروز علائم شروع می شود و پیک آن نیم روز قبل از بروز علائم میباشد.
امکان انتقال ویروس کرونا تا چند روز پس از بهبودی فرد از بیماری۱۹ نیز امکان پذیر است و عدم مشاهده یا کاهش علائم تنفسی و تب در بیماران نباید به منزله بهبودی کامل او و از بین رفتن خطر انتقال ویروس در نظر گرفته شود. برای اطمینان از زمان غیر عفونی شدن افراد آلوده به ویروس ، انجام تست های تشخیصی مولکولی بر روی نمونه های دستگاه تنفسی و سرولوژی خون ضروری است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها بر اساس نتایج حاصل از تست های تشخیصی بیماری کووید-۱۹، زمانی را که احتمال خطر انتقال ویروس کرونا از افراد آلوده به افراد سالم به حداقل ممکن می رسد، حداقل ۳ روز پس از بهبودی کامل علائم تنفسی همچون تب و تنگی نفس، و حداقل ۱۰ روز پس از مشاهده این علائم، در نظر گرفته است.
علائم شایع بیماری کووید ۱۹ یا همان ویروس کرونا عبارت است از:
- تب یا لرز
- سرفه
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- خستگی
- درد عضلات یا بدن
- سردرد
- از دست دادن ناگهانی حس چشایی یا بویایی
- گلودرد
- انسداد بینی یا آبریزش بینی
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
ویروس کرونا چگونه سرایت پیدا میکند؟
این ویروس معمولاً از طریق سرفه، عطسه و تماس با فرد آلوده سرایت پیدا میکند. در موارد نادرتر، کووید-۱۹ ممکن است از طریق لمس سطوح آلوده و سپس لمس دهان، بینی یا چشم منتقل شود، اما این شیوۀ انتقال را شیوۀ اصلی گسترش بیماری نمیدانند.
در صورت داشتن چه علائمی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت ظاهر شدن این علائم در خود یا فرزندتان، بلافاصله به یکی از مراکز درمانی مراجعه کنید:
- مشکل در تنفس
- درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
- گیجی ناگهانی
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- بسته به روشنی پوست، تغییر رنگ پوست، لبها یا ناخنها به خاکستری، آبی یا کبود شدن آنها
داروهای مربوط به کرونا
تاکنون داروی اختصاصی و روش درمانی قطعی برای ویروس کرونا و بیماری کووید-۱۹ مشخص نشده است. در حال حاضر استفاده از رمدسیور برای درمان بیمار کووید-۱۹ از سوی سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و دارو ایالت متحد آمریکا مورد تایید قرار گرفته است. بر همچنین داروهای دیگر همچون فاوی پیراویر (Favipiravir)، ریباویرین (Ribavirin)، و گالی دسی ویر (Galidesivir)، ممکن است کاربرد بالینی بالقوهای بر ضد کرونا داشته باشند.
آنتیبادی و پلاسما درمانی
روش پلاسما درمانی بر اساس استفاده از آنتی بادی های اختصاصی ضد ویروس SARS-CoV-2 در افراد بهبود یافته از بیماری کووید-۱۹ در جهت درمان مبتلایان بد حال این بیماری می باشد. از این رو, بسیاری از بیماران بهبود یافته از بیماری کووید-۱۹ برای اهداء پلاسما خود داوطلب میباشند. این روش برای درمان بیماری های SARS و MERS نیز کاربرد داشته است. استفاده از این روش در افراد مبتلا به فرم حاد و شدید بیماری کووید-۱۹ نتایج مطلوبی را نشان داده است.
واکسیناسیون
تا کنون چندین استراتژی مختلف به منظور ساخت واکسن در حیوانات آزمایشگاهی بکار برده شده اند که بر اساس ویروسهای زنده ضعیف شده، وکتورهای ویروسی، ویروسهای غیر فعال شده و واکسنهای نوترکیب بوده اند. این مطالعات در حال انجام میباشند و در چندین مورد از مدل های آزمایشگاهی و حیوانی گذشته و به مراحل مطالعات انسانی رسیده اند. متاسفانه به دلیل ساختار ژنومی این ویروس بسیار مستعد بروز جهش و ایجاد تغییر در ساختار ژنی و آنتی ژنیک خود می باشد. این مسئله ایجاد یک مصونیت پایدار در میزبان را با چالش بزرگی روبرو می کند چرا که فرد را همواره در خطر مواجهه با سویه های جدید جهش یافته ای از ویروس قرار می دهد که ممکن است نسبت به آنها مصونیت مناسب یا کافی را نداشته باشد
راههای جلوگیری از انتقال ویروس کووید-۱۹
- قرنطینه کردن افراد آلوده و به حداقل رساندن تماسهای مستقیم با آنها و یا اشیاء و وسایل شخصی و سطوح مرتبط با آنها
- رعایت فاصله گذاری اجتماعی یکی از نکات بسیار مهم در جهت کاهش احتمال انتقال فرد به فرد ویروس کرونا است
- استفاده از ماسک در مکان های اجتماعی شلوغ، وسایل حمل و نقل عمومی و مکانهای پرخطر (سوپر مارکتها، پمپ بنزینها و مراکز بهداشتی) امری ضروری است و احتمال انتقال ویروس را به طور قابل توجهی کاهش می دهد
- اجتناب از تماس دستها به چشم ها، دهان و بینی، شستن مرتب دست ها با آب و صابون و یا ضد عفونی کردن آنها با محلول های الکل دار سازگار با پوست
- ضدعفونی کردن صحیح مواد خوراکی و کالاهای خریداری شده با توجه به نوع آنها تقویت سیستم ایمنی بدن با ویتامین های D و C
- در نظر داشتن احتمال انتقال ذرات ویروسی از طریق مدفوع در شرایط پرستاری های خانگی و بیمارستانی
- شستشوی دستها با آب و صابون یا با مواد ضدعفونی کننده الکلی
- خودداری از مصرف محصولات دامی بصورت خام